Domů » Vegetariáni, pozor! Váš jídelníček by neměl postrádat tyto potraviny

Vegetariáni, pozor! Váš jídelníček by neměl postrádat tyto potraviny

Vegetariánská strava je velice zdravá, ale pouze, pokud dodržujete jisté zásady. Pokud nejíte maso, může vaše tělo postrádat některé důležité živiny, jako je vitamín B12, kreatin, karnosin, vitamín D, kyselina dokosahexaenová (DHA), železo nebo například taurin. My jsme pro vás vybrali dva recepty, které jsou živin plné. Vyzkoušejte je!

Připravte si červenou čočku

Napadlo vás, že sáhnete po receptu na polévku z červené čočky? Pak se na chvíli zastavte.

Máme pro vás jiný skvělý recept, který v sobě skrývá pouhý 1 g tuku, 27 g bílkovin, 31 g vlákniny, 7,5 mg železa, 62 mg vápníku, 5 mg vitamínu C a celkem 354 kalorií.

Pouhá jedna porce vám může poskytnout více než polovinu množství bílkovin, které byste měli během dne přijmout.

Další výhodou červené čočky je, že ji nemusíte předem namáčet, vaří se rychle, je mírně sladká a není drahá.

Pusťte se do toho!

Ingredience

Základ:

  • 1,5 šálku (300 g) červené čočky
  • 2 šálky (500 ml) vody
  • 1 plechovka nakrájených rajčat nebo 4 velká zralá rajčata (jemně nakrájená)
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce hořčičných semen
  • 20 sušených kari listů
  • 1 špetka asafoetidy (pryskyřice z kořenů tropických stromů)
  • 30 ml limetkové šťávy

Doporučené koření na dochucení (volitelné dle chuti):

  • 1 lžička papriky
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička kari prášku
  • 1 lžíce čerstvého koriandru (na ozdobu)

Postup

Základ: 

  • Červenou čočku několikrát opláchněte a sceďte. Voda by měla být téměř průzračná.
  • Čočku dejte do hrnce, zalijte ji vodou a přiveďte k varu.
  • Přidejte nakrájená rajčata a kurkumu. Popřípadě koření viz doporučený seznam.
  • Čočku duste 10 minut a občas ji promíchejte, aby se vám nepřichytila ke dnu hrnce.
  • Vmíchejte hnědý cukr a sůl a ještě chvíli poduste.

Směs koření:

  • Zatímco čočku vaříte, rozehřejte na malé pánvi kokosový olej a přidejte do něj kari listy s hořčičnými semínky. Vše smažte, dokud nezačnou semínka praskat. Nevařte příliš dlouho.
  • Přidejte špetku asafoetidy a jemně promíchejte.
  • Hotovou kořeněnou směs přidejte do vařící čočky a míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí.
  • Vařte ještě 10 minut a poté přidejte šťávu z limetky. Provařte, nechte mírně vychladnout a podávejte s čerstvým koriandrem a vařenou rýží nebo celozrnným toustem.

Pochutnejte si na výborném pstruhovi

Konzumace ryb poskytuje vegetariánským pokrmům rozmanitost a také více bílkovin a dalších živin, potřebných pro správné fungování organismu.

Pstruh patří mezi ryby, které jsou bohaté také na zinek, vitamín B12, omega-3 mastné kyseliny, kyseliny EPA a DHA a další důležité živiny.

Připravte si pstruha za pouhých 20 minut!

Ingredience

  • 2 ks očištěného pstruha
  • 1 citron (nakrájený na plátky)
  • 4 ks čerstvé petrželky (použít je možné také koprové větvičky)
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Rozehřejte troubu na 200 °C a připravte si dva pláty alobalu, jejichž velikost je větší než velikost ryb.
  • Na každý kousek alobalu položte pstruha kůží dolů a lehce naolejujte obě jeho strany.
  • Pstruha následně osolte a opepřete zevnitř i zvenku.
  • Do středu pstruha položte dvě větvičky petrželky nebo kopru a dva plátky citronu. To samé opakujte také s druhou rybou.
  • Pstruhy zabalte a umístěte je na plech. Následně pečte 10–15 minut.
  • Po této době vyndejte jeden balíček a zkontrolujte stav ryby. Maso by se mělo vidličkou snadno odtrhnout od zbytku porce.
  • Jakmile máte hotovo, umístěte každý balíček na talíř a opatrně je otevřete. Pozor, abyste se neopařili párou zevnitř.
  • Rybu z alobalu převalte na talíř a zalijte ji vypečenou šťávou.
  • Máte hotovo!

Inspirujte se výše uvedeným receptem a jako přílohu zvolte červenou čočku. Pokud vám tato kombinace nesedí, můžete vyzkoušet recept na pstruha s rýžovými nudlemi nebo ho jednoduše zkombinujte s grilovanou zeleninou dle vlastního výběru.

Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *