Whisky – nápoj pro pravé chlapy. Víte, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy?

Dobrým alkoholem nepohrdne žádný muž. Tradičním nápojem, který je mimořádně oblíbený hlavně v Británii a Irsku, ale běžně si jej dopřávají i lidé v Česku, je whisky. Jde o nápoj s charakteristickým zabarvením a vůní. Víte ale, že druhů whisky je celá řada a není zas tak lehké se v nich zorientovat?

Skotská whisky

Asi vůbec nejznámější je skotská whisky. I v jejím případě je ale možné rozlišit hned několik variant. Základní, tedy takzvaná single malt, se vyrábí pouze ze sladového ječmene, další hlavní přísadou je pak samozřejmě voda. Důležitý je fakt, že tento typ nápoje se dělá vždy v jedné palírně. Oproti tomu například blended malt skotská whisky může být vyprodukovaná ve více palírnách. Skotové si na tomto dávají velmi záležet, proto pravidla výroby upravuje i zákon. Kromě sladového ječmene se pro výrobu whisek ve Skotsku používá také obilí, pak jde o takzvané grain whisky. Narazíte-li na název blended, znamená to, že jde o nápoj, který je kombinací obilné a sladové whisky.

Obecně platí, že jednosladové whisky mají výraznější chuť a aroma, proto jsou považované za nejkvalitnější. Výslednou chuť vždy ovlivňuje kvalita surovin a vody, ale také proces samotné destilace. Tradičně se používají měděné kotle, stále častěji je ovšem nahrazuje nerezová ocel. Destiluje se dvakrát, v některých případech pak dokonce třikrát.

Irská whisky

Dalším tradiční variantou nápoje je irská whisky. Oproti té skotské lze rozdíly spatřovat hlavně v tom, že je zde změna při sušení ječmenového sladu, který se k výrobě používá. Irové totiž při tomto procesu oddělují zdroj tepla. Výsledkem je, že nemá onen charakteristický odstín kouře, jako je tomu v případě skotské whisky. Pravidlem také je, že vždy dochází minimálně k trojnásobné destilaci.

Jak je to jinde?

Whisky se samozřejmě vyrábí i v dalších oblastech světa, Česko nevyjímaje. Zajímavá je třeba japonská whisky, která rychle expandovala i na cizí trhy. Drží se přitom tradičních výrobních postupů, které známe ze Skotska. Mnohé japonské produkty jsou doslova k nerozeznání od skotských variant. Převažují single malt whisky.

V Česku je výroba poměrně volná, proto se bohužel není čemu divit, že kvalita je často nižší nežli v případě irské či skotské whisky.