Domů » Podle čeho se pozná ten pravý?

Podle čeho se pozná ten pravý?

zdravé menu

Máte před sebou dvě denní menu. První sestává z čokoládového chia pudinku s třešněmi k snídani, tortilové rolky s banánem a burákovým máslem k obědu a pečené brambory plněné zdravou zeleninou k večeři. To druhé nabízí dát si k snídani vejce zapečená s brokolicí, na oběd pomalu vařenou čočkovou polévku a k večeři kuřecí prsa dušená s cuketkou a kousky ananasu. Připadá vám některé zdravější? Pro které byste se rozhodli?

Nic není jenom černé nebo bílé

Všechny jednotlivé chody k oběma jídelníčkům byly vybrány ze seznamu jídel, která jsou mezi odbornou (výživoví poradci a nutriční specialisté) i laickou veřejností jednoznačně pokládána za zdravá. Přesto jsou mezi nimi rozdíly. Jak jste si určitě všimli, ten první doslova překypuje sacharidy a asi by ho hodně ocenily děti (až na chia semínka), zatímco druhý sází na proteiny kombinované s vlákninou a připomíná stravu pro klienty fitcenter, kteří touží po svalové hmotě, ale jinak nechtějí přibrat ani deko. To znamená, že i mezi zdravými pokrmy je třeba rozlišovat podle individuálních potřeb.

Je to tak konečně i s jednotlivými (super) potravinami, například zázvor je doporučován pro své složení jako výborný činitel pro snížení trávicích obtíží a příznaků nachlazení, není ale vhodný pro osoby trpící vysokým krevním tlakem. Asi se shodneme na tom, že ani jeden z uvedených stravovacích plánů není zavrženíhodný, v určité situaci a pro určitého jedince může představovat ideál. Rozhodně by však ani jeden neměl být konzumován bez obměny dennodenně, protože jedním ze zaklínadel zdravé výživy je pestrost.

Jako pejsek a kočička

Kromě pestrosti a přizpůsobení konkrétním individuálním potřebám strávníka by měl zdravý jídelníček splňovat požadavek vhodné kombinace. Naházet po vzoru pejska a kočičky do hrnce jednu zdravou surovinu za druhou a doufat, že tak vznikne stokrát zdravé jídlo je bláhovost. Důležitá součást stolování je požitek z jídla, a protože při zdravém stravování jsou zakázána některá dochucovadla, je důležité pracovat s přirozenými chutěmi a vůněmi a dbát na to, aby se vedle sebe nějak netloukly.

Navíc optimální příjem kalorií nepočítá s tím, že se bude moci jídlo nějak zajídat nějakými zákusky, takže případná pachuť z nevhodného spojení by v ústech zůstala hodně dlouho. Nikdo se přece nechce vracet k doufejme již vyvrácenému mýtu, že zdravé jídlo musí být nutně nedobré.

Hlavní úkoly v kostce

Promýšlení a plánování jídelníčku je práce a běh na dlouhou trať, vyžaduje předchozí studium a zkušenosti. Potvrdí to každá žena v domácnosti, která zkoušela se zavděčit chuťovým pohárkům svých nejbližších a zároveň se snažila dostát současným racionálním výživovým trendům a přitom pokud možno nezruinovat rodinný rozpočet. Když není čas nebo schopnosti a rovněž chybí domácí hospodyňka, člověk si může nechat sestavit na míru svůj vlastní zdravý stravovací program, od něhož očekává:

  • že si pochutná
  • že vydrží sytý a plný energie až do dalšího jídla
  • že přestože nebude mít hlad, bude se na další jídlo těšit
  • že nikdy nebude mít výčitky z toho, co snědl
  • že jeho tělo bude vypadat a fungovat tak, jak si představuje a potřebuje
  • že si všechny chody dokáže sám rychle a pohodlně připravit

Zdá se vám toho moc najednou? Neslevujte z nároků, současní odborníci na výživu dokáží divy. Navíc – jedna z nejkrkolomnějších podmínek může být zmírněna tím, že si své dokonalé jídlo můžete nechat již připravené dovážet domů nebo do zaměstnání, pak může být jeho příprava náročnější. Zdravou variantu jídla domů představuje krabičková dieta.

S jakým předstihem plánujete, co budete vařit a jíst? Zohledňujete při sestavování jídelníčku předpokládané pracovní nasazení nebo fyzickou aktivitu?