Rychlý sommeliérský kurz – jaké víno se hodí k jídlu?

Podávání správného vína k jídlu patří odjakživa ke gurmánským zážitkům. Správná odrůda totiž může podávaný pokrm vyzdvihnout na úplně jinou chuťovou úroveň. Může podpořit a doplnit celkový dojem z jídla nebo naopak úplně zkazit celou harmonii. Existuje několik obecných a tradičně uznávaných postupů, jak dosáhnout dokonalé kombinace vína i pokrmu. Každý má však jiné chuťové preference, a proto by i výběr vína měl být založen hlavně na vašem vnímání.

· Lehká jídla

Pod pojmem lehké jídlo se rozumí pokrm, který není chuťově příliš výrazný nebo je lehce stravitelný. Tudíž málo koření či málo tuku. Typickým zástupcem jsou ryby, drůbež, králík a veškeré bílé maso. Také vegetariánská či veganská jídla. Nejlepší je kombinace se suchými bílými kabinetními víny. Suchá vína totiž podporují chuť k jídlu a také dají nejlépe vyniknout nepříliš výrazné chuti pokrmu. Typickým zástupcem je Müller-Thurgau, Modrý Portugal nebo třeba Ryzlink rýnský.

· Těžká jídla

Hutná jídla jsou taková, kde je větší obsah tuku. Mohou to být žebra, prorostlé vepřové či jídla s velkým obsahem majonézy. Více tuku si žádá více alkoholu, aby se lépe strávil. Ideální jsou tedy pozdní sběry. Pokud jíte tmavé maso, nejlepší volbou je víno červené. K bílému tučnějšímu masu je lepší víno bílé. Vybírat můžete např. Chardonnay, Rulandské bílé či šedé.

· Aromatická a výrazná jídla

Pokud je výrazné jídlo, doplňte jej výrazným vínem. Chuť nejlépe podtrhne zemité, suché a kořeněné víno. Dobrou volbou jsou i vyzrálá vína. Aromatická jídla musí být s vínem v harmonii, jedna chuť nesmí převládat nad druhou. Klasikou tak zůstává Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon nebo třeba Merlot.

· Sladká jídla a dezerty

Moučníky a dezerty si nejlépe užijete se sladkými bílými nebo šumivými víny. Dobrou volbou jsou také vína růžová. Pokud si však dopřáváte moučník s velkým obsahem čokolády nebo zmrzliny, nejlépe uděláte, pokud víno vynecháte.

· Předkrmy

Při výběru vína k zeleninovému salátu se řiďte podle dresinku. Tak stejně i při konzumaci omáčky. Pokud jsou součástí předkrmu i houby, nejlépe se kombinují se suchým červeným vínem.

Facebookové komentáře

Přidat komentář