Kuchyně s vůní dřeva

Rekonstruujete kuchyni, nebo dokonce stavíte úplně novou a uvažujete o využití dřeva? Každý materiál má něco do sebe, hodí se pro někoho jiného a tak dále. Pokud vás zajímá, jestli je dřevo to pravé ořechové právě pro vás, jste tu správně. Dozvíte se, jaké jsou jeho výhody i nevýhody, jak o něj pečovat a kde všude můžete tento materiál použít.

Proč zvolit právě dřevo?

Dřevo si vybíráme většinou díky jeho příjemnému vzhledu, který našemu domovu dodá jedinečnou atmosféru. Je nadčasové a přežívá všechny moderní trendy. Některé druhy dřeva navíc zrají do krásy a časem získají jakousi patinu, která nám zaručí originalitu a skvěle zapadá například do stylu provence. Dřevo je na pohled i na dotek nejteplejší materiál, a tak na nás z místnosti zařízené tímto materiálem dýchne teplo domova a útulnost.

Používané druhy dřeva

Pokud toužíte po kuchyni z masivu, můžete volit mezi měkkým dřevem, jehož typickým zástupcem je smrk, nebo tvrdým dřevem, jako je například dub. Výjimkou však není ani kuchyňská linka z ořechu, jilmu, jasanu nebo buku.

 

Zajímavým materiálem je thermo buk, který když se v peci zahřeje, tak zhnědne. Medově hnědý odstín, který poté dřevo získá, je v celé hloubce, a tak ani v místech škrábanců deska nemění barvu. Jedná se o nejkvalitnější druh buku používaný v kuchyních.

 

Jestliže vás okouzlil rustikální styl kuchyně, bude pro vás tou pravou volbou dub sonoma, který se skvěle hodí ke světlým odstínům interiéru a dodá vaší kuchyni na zajímavosti.

Péče o dřevo

Dřevěné pracovní desky jsou po montáži napuštěny olejem, který chrání povrch před skvrnami, mechanickým poškozením a vsakování vody. Olejovou vrstvu je však třeba 3x až 5x ročně obnovit, jelikož postupně vysychá. Okolo dřezu a varné desky je třeba o desku pečovat více, protože na těchto místech je hodně používaná. Dřevo tedy rozhodně není bezúdržbový materiál, o který se nemusíte starat.

 

Místo olejové vrstvy však můžete využít i trvanlivější povrchovou úpravu, tedy olejovosk doplněný o tvrdidlo. Díky své konzistenci nevysychá tak rychle jako olej, takže ho stačí obnovit pouze v případě výrazného poškrábání desky. Olejovosk ochrání povrch před nasáknutím vody a zpevní ho, takže se nemusíte bát na pracovní desce opatrně ukrojit třeba chleba. Celkově se díky této povrchové úpravě prodlouží životnost dřevěné desky.

 

Masiv je poté možné renovovat také přebroušením a nanesením nové olejové či olejovoskové vrstvy.

Co je třeba zvážit při výběru masivu?

Nevýhodou volby pracovní desky z masivního dřeva je její váha. Masiv není lehký materiál a ne každá skříňka, kterou zahlédnete v obchodním domě, ho unese. Proto je potřeba počítat s tím, že celá kuchyňská linka musí být z pevného materiálu, který unese tíhu masivu. S tím potom jde ruku v ruce i cena, která bude výrazně vyšší než u běžně nabízených kuchyní.

 

Jednou z variant, která unese pracovní desku z masivu, je volba celých masivních skříněk včetně dvířek. V takovém případě však počítejte s tím, že vaše peněženka dostane pěkně zabrat.

 

Navíc dřevo je oproti jiným materiálům náchylnější k poškrábání a vyžaduje náročnější údržbu. U dvířek z masivu se dokonce může stát, že se vlivem vlhkosti a tepla pokroutí. Proto řada odborníků doporučuje použít masiv pouze na korpus skříněk a doplnit ho dvířky z dřevotřískové desky potaženými dýhou, což je tenká vrstva dřeva nanesená na jiném podkladu.

 

Pokud se však budete o dřevo dobře starat, bude vám odměnou jeho krása a dlouhá životnost.

Dýha jako alternativa masivu

Dýha je dnes běžně využívanou cenově dostupnější variantou masivu. Jde o tenkou vrstvu z masivu, která má pouze několik milimetrů a lepí se na různé typy podkladů, většinou na dřevotřískové desky.

 

Dýha bývá ošetřována lakem nebo mořidlem. Ve výsledku docílíte velmi zdařilé imitace masivu, která je méně náročná na údržbu a díky tomu, že nepodléhá vlhkosti, u ní nedochází k pokroucení.

Možnosti použití dřeva

V případě, že chcete perfektně vyladit interiér, použijte stejné dřevo na různé prvky v kuchyni. Sjednotit tak můžete například pracovní desku se skříňkami, s podlahou, nebo s okny a parapety. Dokonce si do pracovní desky můžete nechat zabudovat krájecí špalek na maso, který bude ze stejného dřeva jako zbytek plochy. Špalky jsou bez povrchové úpravy, protože se předpokládá, že budou hodně zatěžovány. Je tedy třeba je jednou týdně lehce namočit.

 

S dřevěnou kuchyní můžete sladit také jídelnu, ve které zazáří stůl se židlemi nebo lavicí ze stejného materiálu.

 

Dřevo můžete do kuchyně zakomponovat nejen v podobě nábytku, ale také prostřednictvím různých menších doplňků a kuchyňských pomocníků. K dostání jsou například dřevěná prkénka na krájení, dózy na potraviny, kořenky, nebo salátové mísy. Nezapomínejte ani na dekorativní předměty jako sošky a jiné doplňky, díky kterým se v místnosti projeví vaše osobnost.

 

Pokud by vás dřevo úplně nenadchlo, přečtěte si článek s dalšími trendy materiály do kuchyně.